Ouderschap en handicap

Voorbeelden

 

 

 

 

 

 

Hieronder volgen  voorbeelden van situaties, waarbij de training een aantal handreikingen geeft:

Vader en moeder met twee kinderen, een meisje van 2 en een jongen van 8 jaar. De situatie die de hulpverlener aantreft: Overal in huis liggen vieze luiers. Scharen en medicijnen liggen op de vloer of op tafel. Vader verzamelt alles wat los en vast zit. Het hele huis is afgeladen vol met oud papier, vuilniszakken met kleding, etc. De twee kinderen blijken nog  bij vader en moeder in bed te slapen. Kinderen eten niet aan tafel, maar worden gevoerd op de bank. De ouders gaan soms 's avonds weg en laten de kinderen zonder oppas thuis.

De training helpt bepalen welke actie op welk moment moet gebeuren.

Een verstandelijk gehandicapte moeder met drie nog thuiswonende kinderen tussen 1 en 8 jaar oud, had twee pitbulls gekocht. Er werd haar verteld dat dat erg gevaarlijk was. Zij had echter altijd al honden willen hebben. Deze waren erg goedkoop en ze mocht toch wel honden houden? Van de problemen die dat voor haar kinderen zou geven was zij zich niet bewust.

Het feit dat deze ouders moeilijk onderscheid kunnen maken tussen de behoeften van henzelf en hun kinderen komt in de training uitgebreid aan de orde.

Een moeder houdt haar jongste zoon van 3 jaar zoveel mogelijk op schoot. De jongen verzet zich hiertegen, want hij wil spelen. Moeder kan hem dat eigenlijk niet toestaan, want zij kan zijn toenemende zelfstandigheid niet hanteren. Haar 4 oudere kinderen laat zij feitelijk aan hun lot over. Er zal wel gauw weer een nieuw kindje komen!

De training helpt hulpverleners te werken met ouders aan acceptatie van hun beperkte opvoedingsmogelijkheden.

Home | Trainer | Voorbeelden | Opzet | Contact